almamania

A nagy Apple lufi

2007.09.27. 14:59 AdSafari

2007.09.26. 13:53 írta: hírbehozó Kezdjük mindjárt azzal a nem mellékes körülménnyel, hogy a Mac piaci részesedése friss adatok szerint 3, azaz három százalék. A cég, fénykorában, azaz 1984-ben 14 százalékos piaci részesedést tudott felmutatni.

Azóta azonban a számtech piac iszonyatos módon felpörgött, megváltozott, fejlődött, és az Apple nem tudta tartani a tempót. Csináltak szép és jó gépeket, oprendszert, de elolvadt a kezdeti kúlság és pörgés. Túl nagy a verseny, túl távol vannak a pécépiactól.

A céget az iPod mentette meg, mondják sokan. A New York Times nemrégiben publikált cikke szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az iPod sikeressége húzta fel 2 százalékról 3 százalékra a Macet.
Funny thing, though: based on the ratio of Windows and Macs actually in use, no gains can be seen for Apple.

Az iPod megmentheti-e az Apple-t? A kérdés már nem annyira ez, hiszen az Apple az iPhone-nal és az iPod Touch-csal épp újra kívánja gondolni korábban sikerre vitt iPod-filozófiáját. Nehéz elképzelni, hogy az iPhone tömegeket fog elérni. Egyrészt meglévőhiányosságai miatt (no 3g, kevés tárhely, nem megfelelően kikísérletezett interfész és navigáció, pl. no copy/paste, drága, zárt környezet, zárt hálózat), másrészt mert naivitás lenne azt gondolni, hogy az iPod-hájpot sikerül mégegyszer, egy sokkal erősebb mezőnyben megismételni.

Az OpenMoko, a Nokia, a Blackberry és talán a Google Phone diktál majd: egyrészt előremutató irányt, másrészt nem csak a szemnek hízelegnek, de az észnek, a praktikumnak is.

A megmaradt normál iPodoknak, elsősorban az iPod Nanónak kéne itt tartani az mp3-lejátszók piacán az előnyt. Egy drága, és érdemben nem igazán fejlődő termékről beszélünk. Melynek legnagyobb vonzereje a színe, és - az interfész miatt - az iPhone-fíling.

Az olyan buktákat, mint amilyen a .mac már nem is említeném. A Safari piaci részesedése a böngészőpiacon a Macek nélkül a nullához közelítene. Így se sokkal több.

Az iPod-féle siker egyik pozitív mellékhatása lehetett volna az iTunes zeneboltja. Elég sokáig állt is a zászló, mígnem a sok tökölődésben észbe kapott az Amazon, és a minap indított rivális zeneboltjuk már alapkoncepciójában is reménytelibbnek tűnik, mint az iTunes: a felhasználói szokások alapján ajánlgat zenéket megvételre az Amazon. Ebben ugye a legjobbak a világon. Felhasználói táboruk pedig talán az egyik legkiterjedtebb és legsokrétűbb. És még valami: nem csak az iPod-tulajdonosokhoz szólnak. Hanem mindenkihez, akiek van mp3-lejátszója.

Ha az Amazon nemzetközivé teszi mp3-boltját (és miért ne tenné? cédét és dvd-t ma is Európa bármely pontjára kiküldenek), az Apple újabb keserű pirulát kell, hogy lenyeljen. Egy szerénytelen, marketingben nagyon erős, ámbár - piaci riválisaihoz képest - gyenge cég marad. Mint amilyen volt az elmúlt 20 évben.

Az Apple-nek meg lesz a helye a piacon a jövőben is. De leszámítva a dizájnereik és interfésztervezőik teljesítményét, nem sok esélyük van bekerülni a történelemkönyvekbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apple.blog.hu/api/trackback/id/tr72178685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.