almamania

Megjött az új Lion.

2011.06.09. 17:30 AdSafari

Döbbenetes funkciók, gyönyörű grafika. Mi kell más? Talán hogy működjön majd elsőre a CS5-tel. :)

Alább egy kis összefoglaló, amit találtam a sajtóban róla. Szerintem egész jól összefoglalja a pontokat:

Az Apple bejelentette, hogy a Mac OS X Lion rendszer, a világ legfejlettebb operációs rendszerének nyolcadik főverziója – mely több mint 250 új funkcióval és 3000 alkalmazásprogramozási felülettel (API) rendelkezik – júliustól 29,99 dollárért tölthető le a Mac App Store áruházból. A Lion lenyűgöző funkciói közé tartozik többek között az új Multi-Touch ujjmozdulatok megjelenése; a teljes képernyős alkalmazások rendszerszintű támogatása; a Mission Control funkció, a Mac számítógépen futó alkalmazások áttekintésére szolgáló innovatív nézet; az operációs rendszerbe beépített Mac App Store, a kiváló szoftverek legjobb lelőhelye; a Launchpad, az alkalmazások új kezdőlapja; valamint a teljesen átalakított Mail alkalmazás.
 
„A Mac minden tekintetben lehagyta a PC-ipart az elmúlt öt évben, és az OS X Lion révén szeretnénk megerősíteni előnyünket” – mondta Philip Schiller, az Apple nemzetközi marketingért felelős alelnöke. „Az OS X eddigi legkiválóbb verziója, a Lion számos újdonsággal gazdagodott – például a Multi-Touch ujjmozdulatok támogatásával, a teljes képernyős alkalmazások rendszerszintű támogatásával és a Mac rendszeren futó valamennyi alkalmazás elérését lehetővé tévő Mission Control funkcióval”.
 
A Lion részét képező új Multi-Touch ujjmozdulatok és folyamatos animációk révén közvetlen interakcióba léphetünk a képernyőn megjelenő tartalommal, ami a Mac még intuitívabb használatát eredményezi. Az új ujjmozdulatok lehetővé teszik a lendületes görgetést, a weboldalak és képek csípő mozdulattal végzett nagyítását, valamint a balra és jobbra lapozó mozdulattal végrehajtott lapozást, illetve teljes képernyős alkalmazások közötti váltást. A Multi-Touch trackpad valamennyi hordozható Mac számítógépben megtalálható lesz, az asztali Mac számítógépekhez pedig az Apple Magic Trackpad használható.
 
A teljes képernyős alkalmazások a rendelkezésre álló hely maximalizálásával levélolvasásra, webböngészésre és fotók megtekintésére is kiválóak, különösen a MacBook Air és MacBook Pro számítógépeken. Elég egyetlen kattintás, és az alkalmazás a teljes képernyőt kitölti. A teljes képernyős alkalmazások között lapozó mozdulattal lehet váltani, valamint a teljes képernyős mód elhagyása nélkül lehet megjeleníteni az asztalt, a Dashboard alkalmazást és a Spaces virtuálisasztal-szolgáltatást. Az iWork és az iLife alkalmazásai csakúgy, mint a Safari, az iTunes, a Mail, a FaceTime és más alkalmazások, kihasználják a Lion rendszerszintű támogatását a teljes képernyős alkalmazásokhoz.
 
A Mission Control az Exposé funkció, a Dashboard alkalmazás, a Spaces virtuálisasztal-szolgáltatás és a teljes képernyős alkalmazások egyesítésével egy közös, átfogó képet ad a Mac számítógépen futó valamennyi alkalmazásról és ablakról. Elég egyetlen lapozó mozdulat, és a rendszer az asztal nagyításával, alkalmazásonként csoportosítva jeleníti meg az összes nyitott ablakot, valamint indexképet mutat a teljes képernyős alkalmazásokról és a Dashboard alkalmazásról, így bárhová közvetlen navigációt tesz lehetővé.
 
A Lion rendszerbe beépített Mac App Store a legjobb hely az új Mac-alkalmazások felfedezésére, iTunes-fiókon keresztüli megvásárlására, letöltésére és telepítésére. Az alkalmazások automatikusan közvetlenül a Launchpad képernyőjén jelennek meg, és a Lion rendszerben a Mac App Store képes lesz kisebb méretű, különbségi alkalmazásfrissítések terjesztésére, továbbá az alkalmazáson belüli értékesítéssel megvásárolható, illetve a Push-alapú értesítéseket használó alkalmazások forgalmazására.
 
A Launchpad minden korábbinál egyszerűbbé teszi az alkalmazások keresését és elindítását. Elég egyetlen Multi-Touch ujjmozdulat, és a Mac valamennyi alkalmazása megjelenik egy lenyűgöző, teljes képernyős elrendezésben. Az alkalmazások tetszőleges sorrendbe és mappákba helyezhetők, és a keresett alkalmazás megtalálásához lapozó mozdulatokkal lehet végiglépkedni valamennyi oldalon.
 
A Lion teljes mértékben áttervezett Mail alkalmazása elegáns, szélesvásznú elrendezésben jelenik meg. Az új Conversations funkció az összetartozó üzeneteket egyszerűen görgethető idővonalra csoportosítja, a könnyebb tájékozódáshoz intelligens módon elrejtve az ismétlődő szövegeket az egyes párbeszédekből. A grafikus elemek és mellékletek megőrzik eredeti formájukat. A hihetetlenül hatékony új keresési funkcióval pontosíthatók a keresések, és a keresőkifejezések beírása közben a funkció a partnerek, az üzenettárgyak és a címkék alapján javaslatokat tesz. A Mail alkalmazás alapértelmezésben támogatja a Microsoft Exchange 2010 rendszert.
 
A Lion további új funkciói:
 
• Resume funkció: Az alkalmazások leállításkori állapotának visszaállítása a Mac számítógép újraindítása, illetve az alkalmazások bezárása, majd újraindítása után.
• Auto Save szolgáltatás: A dokumentumok szerkesztés közbeni automatikus mentése.
• Versions szolgáltatás: A dokumentumok változásainak automatikus feljegyzése a verziók egyszerű áttekintésével, a korábbi verziókhoz való visszatéréssel, illetve másolási-beillesztési műveletekkel.
• AirDrop funkció: A közeli Mac számítógépek észlelése, és vezeték nélküli közvetlen kapcsolatok létrehozása a fájlok gyors és egyszerű másolásához.
 
Árak és elérhetőség
A Mac OS X Lion júliustól lesz elérhető a Mac App Store áruházban a Mac OS X 10.6 Snow Leopard verziófrissítéseként, 29,99 dolláros áron (csak az Egyesült Államokban). A Lion lesz a legegyszerűbb verziófrissítés az OS X rendszerhez, és 4 GB-os méretével mindössze akkora, mint egy HD-film az iTunes Store áruházban. A Mac OS X Lion Server előfeltétele a Lion rendszer. A szerver operációs rendszer szintén júliustól lesz elérhető a Mac App Store áruházban, 49,99 dolláros áron (csak az Egyesült Államokban). Az ár csak az Egyesült Államokra érvényes; a nemzetközi árakról az Apple később ad tájékoztatást.
 
A Lion futtatásához Intel-alapú Core 2 Duo, i3, i5, i7 vagy Xeon processzorral szerelt Mac számítógép és 2 GB RAM szükséges. A Lion frissítés minden arra jogosult személyes Mac számítógépen telepíthető.
 
A Mac OS X Lion Up-To-Date frissítés ingyenesen elérhető a Mac App Store áruházban minden olyan vásárló számára, aki erre jogosult Mac rendszert vásárol az Apple vagy az Apple valamelyik hivatalos viszonteladójának áruházában 2011. június 6-tól. A felhasználóknak a Mac számítógép vásárlásától számított 30 napon belül kell kérniük az Up-To-Date frissítést. A 2011. június 6. és a Lion rendszer Mac App Store áruházbeli megjelenése közötti időszakban az akcióban részt vevő Mac rendszert vásárló felhasználók a Lion hivatalos megjelenésétől számított 30 napon belül kérhetik a frissítést.
 
Az Apple tervezi a Mac számítógépeket, a világ legjobb személyi számítógépeit Emellett a vállalat nevéhez fűződik az OS X operációs rendszer, az iLife és az iWork programcsomag, illetve számos professzionális alkalmazás. Az Apple a digitális média forradalmasításában ugyanilyen vezető szerepet tölt be az iPod médialejátszókkal és az iTunes online áruházzal. A vállalat újabb forradalmi termékével, az iPhone telefonnal és a hozzá kapcsolódó App Store áruházzal alkotta újjá a mobiltelefont, nemrég bemutatott iPad 2 készüléke pedig meghatározó szerepet játszik a mobilmédia és a számítástechnikai eszközök jövőbeli fejlődésében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apple.blog.hu/api/trackback/id/tr182971088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.