almamania

Elhunyt Steve Jobs

2011.10.06. 08:17 AdSafari

Szomorú napra ébredtünk. Tegnap hosszú betegeskedés után végül győzedelmeskedett az Apple alapítója felett a rák. Steve Jobs, 2011. október 5-én, 56 évesen halt meg.

RIP, Steve PAUL Jobs!

 

1 komment

Vajon minden Alma az égbe száll?

2011.08.24. 18:32 AdSafari

Környezetvédelem, ökótudat, meg sok modern keletű cucc. Vajon tényleg mindig meg kell venni azonnal a legújabb, és "legmodernebbnek" kikiáltott cuccokat?! 

Nos, szerintem nem, minthogy az alább bemutatott OS X Lion-nal is érdemes még várni egy kicsit. S mint a különböző blogok bemutatták, abszolút helyesen. Vicces tény tehát, hogy a telebugozott rendszer ellenére napról-napra többen töltik le a Lion-t vagy vesznek gépet 10.7-es OP-rendszerrel.

Ha ennél a pontnál mégis sikerül megállnunk egy kicsit és eltöprengünk mindazon dolgokon, amit valaha is vettünk, rá kell ébrednünk, hogy sok felesleges volt köztük. Sokat meg is spórolhattunk volna, ugye?

Félre ne értsetek, nem Anti-Apple bloggá fogunk alakulni. NEEEM. Csupán egy pörgős nap után megállunk, s egy vizuális élményben részesítjük értékrendszereteket.

Írjátok meg, ha tetszett! Ja, ha nem... Nos akkor azt is!

Szép estét, jó töprengést!

 

Plains Milky Way from Randy Halverson on Vimeo.

2 komment

Itt a Lion Update 10.7.1

2011.08.17. 08:30 AdSafari

Reggel fél kilenc. Az iroda üres, és sok más dolog is. Köztük a fejem, amelyet azzal törtem, mikor mozdul már rá az Apple a Lion update piacra dobására. S íme a jég megtört, megkaptuk amire vártunk. Ugyan csak 17 MB, ami egy kicsit meglepő, ha belegondolunk, hogy ennél bugosabb rendszert rég nem láttunk az Apple-ös srácoktól. 

A javítások állítólag orvosolják:
- adattárolási és kompatibilitási problémák javítása
- wifi megbízhatóság
- HDMI 
- Safari okozta problémák
 

Jó hír, hogy a mini és az Air esetében egyéb problémákat is felvartak. Ők már egy fokkal nagyobb - majd 68 MB-s - Update-t kaptak.

Szólj hozzá!

Megjött az új Lion.

2011.06.09. 17:30 AdSafari

Döbbenetes funkciók, gyönyörű grafika. Mi kell más? Talán hogy működjön majd elsőre a CS5-tel. :)

Alább egy kis összefoglaló, amit találtam a sajtóban róla. Szerintem egész jól összefoglalja a pontokat:

Az Apple bejelentette, hogy a Mac OS X Lion rendszer, a világ legfejlettebb operációs rendszerének nyolcadik főverziója – mely több mint 250 új funkcióval és 3000 alkalmazásprogramozási felülettel (API) rendelkezik – júliustól 29,99 dollárért tölthető le a Mac App Store áruházból. A Lion lenyűgöző funkciói közé tartozik többek között az új Multi-Touch ujjmozdulatok megjelenése; a teljes képernyős alkalmazások rendszerszintű támogatása; a Mission Control funkció, a Mac számítógépen futó alkalmazások áttekintésére szolgáló innovatív nézet; az operációs rendszerbe beépített Mac App Store, a kiváló szoftverek legjobb lelőhelye; a Launchpad, az alkalmazások új kezdőlapja; valamint a teljesen átalakított Mail alkalmazás.
 
„A Mac minden tekintetben lehagyta a PC-ipart az elmúlt öt évben, és az OS X Lion révén szeretnénk megerősíteni előnyünket” – mondta Philip Schiller, az Apple nemzetközi marketingért felelős alelnöke. „Az OS X eddigi legkiválóbb verziója, a Lion számos újdonsággal gazdagodott – például a Multi-Touch ujjmozdulatok támogatásával, a teljes képernyős alkalmazások rendszerszintű támogatásával és a Mac rendszeren futó valamennyi alkalmazás elérését lehetővé tévő Mission Control funkcióval”.
 
A Lion részét képező új Multi-Touch ujjmozdulatok és folyamatos animációk révén közvetlen interakcióba léphetünk a képernyőn megjelenő tartalommal, ami a Mac még intuitívabb használatát eredményezi. Az új ujjmozdulatok lehetővé teszik a lendületes görgetést, a weboldalak és képek csípő mozdulattal végzett nagyítását, valamint a balra és jobbra lapozó mozdulattal végrehajtott lapozást, illetve teljes képernyős alkalmazások közötti váltást. A Multi-Touch trackpad valamennyi hordozható Mac számítógépben megtalálható lesz, az asztali Mac számítógépekhez pedig az Apple Magic Trackpad használható.
 
A teljes képernyős alkalmazások a rendelkezésre álló hely maximalizálásával levélolvasásra, webböngészésre és fotók megtekintésére is kiválóak, különösen a MacBook Air és MacBook Pro számítógépeken. Elég egyetlen kattintás, és az alkalmazás a teljes képernyőt kitölti. A teljes képernyős alkalmazások között lapozó mozdulattal lehet váltani, valamint a teljes képernyős mód elhagyása nélkül lehet megjeleníteni az asztalt, a Dashboard alkalmazást és a Spaces virtuálisasztal-szolgáltatást. Az iWork és az iLife alkalmazásai csakúgy, mint a Safari, az iTunes, a Mail, a FaceTime és más alkalmazások, kihasználják a Lion rendszerszintű támogatását a teljes képernyős alkalmazásokhoz.
 
A Mission Control az Exposé funkció, a Dashboard alkalmazás, a Spaces virtuálisasztal-szolgáltatás és a teljes képernyős alkalmazások egyesítésével egy közös, átfogó képet ad a Mac számítógépen futó valamennyi alkalmazásról és ablakról. Elég egyetlen lapozó mozdulat, és a rendszer az asztal nagyításával, alkalmazásonként csoportosítva jeleníti meg az összes nyitott ablakot, valamint indexképet mutat a teljes képernyős alkalmazásokról és a Dashboard alkalmazásról, így bárhová közvetlen navigációt tesz lehetővé.
 
A Lion rendszerbe beépített Mac App Store a legjobb hely az új Mac-alkalmazások felfedezésére, iTunes-fiókon keresztüli megvásárlására, letöltésére és telepítésére. Az alkalmazások automatikusan közvetlenül a Launchpad képernyőjén jelennek meg, és a Lion rendszerben a Mac App Store képes lesz kisebb méretű, különbségi alkalmazásfrissítések terjesztésére, továbbá az alkalmazáson belüli értékesítéssel megvásárolható, illetve a Push-alapú értesítéseket használó alkalmazások forgalmazására.
 
A Launchpad minden korábbinál egyszerűbbé teszi az alkalmazások keresését és elindítását. Elég egyetlen Multi-Touch ujjmozdulat, és a Mac valamennyi alkalmazása megjelenik egy lenyűgöző, teljes képernyős elrendezésben. Az alkalmazások tetszőleges sorrendbe és mappákba helyezhetők, és a keresett alkalmazás megtalálásához lapozó mozdulatokkal lehet végiglépkedni valamennyi oldalon.
 
A Lion teljes mértékben áttervezett Mail alkalmazása elegáns, szélesvásznú elrendezésben jelenik meg. Az új Conversations funkció az összetartozó üzeneteket egyszerűen görgethető idővonalra csoportosítja, a könnyebb tájékozódáshoz intelligens módon elrejtve az ismétlődő szövegeket az egyes párbeszédekből. A grafikus elemek és mellékletek megőrzik eredeti formájukat. A hihetetlenül hatékony új keresési funkcióval pontosíthatók a keresések, és a keresőkifejezések beírása közben a funkció a partnerek, az üzenettárgyak és a címkék alapján javaslatokat tesz. A Mail alkalmazás alapértelmezésben támogatja a Microsoft Exchange 2010 rendszert.
 
A Lion további új funkciói:
 
• Resume funkció: Az alkalmazások leállításkori állapotának visszaállítása a Mac számítógép újraindítása, illetve az alkalmazások bezárása, majd újraindítása után.
• Auto Save szolgáltatás: A dokumentumok szerkesztés közbeni automatikus mentése.
• Versions szolgáltatás: A dokumentumok változásainak automatikus feljegyzése a verziók egyszerű áttekintésével, a korábbi verziókhoz való visszatéréssel, illetve másolási-beillesztési műveletekkel.
• AirDrop funkció: A közeli Mac számítógépek észlelése, és vezeték nélküli közvetlen kapcsolatok létrehozása a fájlok gyors és egyszerű másolásához.
 
Árak és elérhetőség
A Mac OS X Lion júliustól lesz elérhető a Mac App Store áruházban a Mac OS X 10.6 Snow Leopard verziófrissítéseként, 29,99 dolláros áron (csak az Egyesült Államokban). A Lion lesz a legegyszerűbb verziófrissítés az OS X rendszerhez, és 4 GB-os méretével mindössze akkora, mint egy HD-film az iTunes Store áruházban. A Mac OS X Lion Server előfeltétele a Lion rendszer. A szerver operációs rendszer szintén júliustól lesz elérhető a Mac App Store áruházban, 49,99 dolláros áron (csak az Egyesült Államokban). Az ár csak az Egyesült Államokra érvényes; a nemzetközi árakról az Apple később ad tájékoztatást.
 
A Lion futtatásához Intel-alapú Core 2 Duo, i3, i5, i7 vagy Xeon processzorral szerelt Mac számítógép és 2 GB RAM szükséges. A Lion frissítés minden arra jogosult személyes Mac számítógépen telepíthető.
 
A Mac OS X Lion Up-To-Date frissítés ingyenesen elérhető a Mac App Store áruházban minden olyan vásárló számára, aki erre jogosult Mac rendszert vásárol az Apple vagy az Apple valamelyik hivatalos viszonteladójának áruházában 2011. június 6-tól. A felhasználóknak a Mac számítógép vásárlásától számított 30 napon belül kell kérniük az Up-To-Date frissítést. A 2011. június 6. és a Lion rendszer Mac App Store áruházbeli megjelenése közötti időszakban az akcióban részt vevő Mac rendszert vásárló felhasználók a Lion hivatalos megjelenésétől számított 30 napon belül kérhetik a frissítést.
 
Az Apple tervezi a Mac számítógépeket, a világ legjobb személyi számítógépeit Emellett a vállalat nevéhez fűződik az OS X operációs rendszer, az iLife és az iWork programcsomag, illetve számos professzionális alkalmazás. Az Apple a digitális média forradalmasításában ugyanilyen vezető szerepet tölt be az iPod médialejátszókkal és az iTunes online áruházzal. A vállalat újabb forradalmi termékével, az iPhone telefonnal és a hozzá kapcsolódó App Store áruházzal alkotta újjá a mobiltelefont, nemrég bemutatott iPad 2 készüléke pedig meghatározó szerepet játszik a mobilmédia és a számítástechnikai eszközök jövőbeli fejlődésében.

Szólj hozzá!

Fluor Mizu

2011.05.06. 14:34 AdSafari

Pont azért mert nincs semmi köze az apple-höz (hacsak nem garageband-del komponálták) ajánlom figyelmetekbe Ónodi Zsolt szuper elemzését erre a napra. Május elsején úgy tűnik azért mégis ráért valaki dolgozni. íme:

Fluor – MIZU (műelemzés)
A költő nem sokat teketóriázik, azonnal szituációba helyezi az olvasót az első két sorral.

"Zúzunk az éjszakában
én meg pár haver”

A zúzás tevékenység tulajdonképpen nem jelent semmit. Talán a „létezünk az éjszakában” lenne a közérthetőbb formája. A költő szóhasználatát némi művészi túlzás jellemzi, mintha az éjszakában való létezést valamilyen erős hang, vagy fényhatás kísérné. A második sorból az is kiderül, hogy a költő nem egyedül csinálja a zúzást.

A következő két sorban némi képzavar érezhető. A dolgok állásáról érdeklődik a hallgatótól, de a választ meg sem várva egy örök érvényű igazságot sző mondanivalójába, mely szerint ha menni kell, hát menni kell.

 

„na mondd csak, mi a pálya
ha hívnak, menni kell”

Miután meggyőződhettünk a költő bölcsességéről, egy újabb képzavarral találjuk szembe magunkat:

 

„régóta nincs kiút
csak lányok és fiúk”

 

A költő míves soraiban tudatja abbéli elégedetlenségét, hogy csak két neme létezik az emberi fajnak. Csak lányok, és fiúk, és ebből hiába is keresnénk kiutat. Aztán mégiscsak elégedett ezzel az állapottal:

 

„nekem bejön ez a szitu”

Ezek után tanúbizonyságot tesz – zsenge kora ellenére – hiperrealista látásmódjáról:

 

„Csak akkor bulizom, ha úgy van
és általában úgy van”

Csak akkor megy mulatságba, amikor úgy van, vagyis amikor mulatságba megy. És általában olyankor mulatságba megy. Ezen a ponton érezhető Dali festészetének hatása, vagy valamilyen szintetikus tudatmódosítóé. A költő fontosnak tartotta, hogy a hallgatóval megossza elérhetőségét:

„lenn megtalálsz a klubban”

A költő, mintegy nyomatékosítja mondanivalójában, hogy elégedett az állapottal, tetszenek neki a hallgatóról keringő bárgyú történetek. Aztán szeretné a hallgatót valami meggondolatlanságra bírni. Remélhetőleg nem a hegyoldalt akarják felgyújtani:


„nekem bejön ez a szitu
a sok buta sztori rólad
csináljunk most olyat,
amit megbánunk majd holnap”

 
Ezek után a költő megszólítja hallgatóját (feltételezve, hogy az nőnemű, és szintén zsenge korú), és egy gyermeteg hasonlattal megpróbálja közösülésre bírni azt:

„Kicsilány, óóó, szia, helló!
álljunk össze, mint két kicsi legó”


A következő sorokban újból képzavarral szembesülünk:

„na figyu már, mondom mi a szitu
te lány, én meg fiú
na mizu, mizu, mizu?”

Felhívja a hallgató figyelmét a nemek közti különbségre, és ezután roppant nyomatékosan, önmagát háromszor is megismételve érdeklődik a dolgok állása felől. Aztán egy hirtelen váltással másnap reggel lesz A költő ekkor szemlélteti a hajnalhasadtát, mely ellentétben áll az általa bonyolított mulatságok”keménységével”. Nyilván itt a jó ízlés határait feszegető mulatozásra utal a költő:

 

„A klubok rég bezártak
a város felébred
világos van, de nálam
a bulik kemények”

A költő nem rejti véka alá trehány életmódját. Erre egyetlen sort szentel csupán. Aztán – nyilván a divatos „afterparty” szó rövidítésével tudatja, hogy a mulatság utóéletének egy szoba ad otthont. A hallgatót megpróbálja házipornó készítésére bírni. Undorító:

 

„a cuccok szétdobálva
after a szobában
te és én a félhomályban
filmezünk az ágyban?”

Ez után némi anakronizmussal újra belecsöppenünk a mulatságba:

„Te is tudod, hogy van
ha Tomika felbukkan
partyszemcsiben a klubban
sapiban meg színes cuccban
az F-L-U-O-R
a partyállat, ezt tudnod kell
mer' az élet csak úgy lesz jó
ha felpörög, mint az electro”

A költő kissé túlértékeli saját személyét, hiszen feltételezi, hogy a hallgató tisztában van azzal, milyen jelenség, amikor a költő megjelenik egy társastánc-összejövetelen. Ha mégsem lenne tisztában a hallgató ezzel, a költő kisegíti saját küllemének leírásával. A megjelenésének elemzésével kiderül, hogy a költő mentalitása a 16 év alatti ifjú hölgyekben férfias benyomást kelt, így nyilvánvaló, hogy a költemény nekik szól. Az általa viselt holmik becézett megnevezésével a költő maga ugrasztja ki a nyulat a bokorból. A napszemüveg, és a sapka becézett megnevezése, valamint a tiri-tarka ruházat viselete megkérdőjelezi a költő nemi identitását. Ezzel a költemény koncepciója is felborul, hiszen az olvasóban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a költő vajon valóban csak a megszólított ifjú hölgyekhez vonzódik? Ezt megerősítendő a költő önmagát „partyállat”-nak, vagyis gátlástalan, féktelen ösztönlénynek titulálja. A férfi hallgató ezen a ponton összeszorítja a combjait rémületében. A költemény lezárásaként a költő tudatja, hogy számára csak akkor van értelme az életnek, ha az zajlik, mint egy divatos, effektekkel teletűzdelt zajfüzér, amit némi túlzással zenének nevez korunk ifjúsága.

A költemény tartalmi, és formai értéke a nullához közelít, kizárólag erőteljes alkoholos, vagy kábítószeres behatás alatt képes élményt nyújtani. A célkorosztály, valamint a költeményben leírt szándékok összegzésénél felmerül a költő büntetőjogi felelőssége, hiszen kiskorú lányokat kér intim együttlétre, és szexuális tartalmú filmek készítésére...

1 komment