Apple Blog

Alma minden napra

Apple visszautasítja az EU új AI-megállapodását, miközben más nagy cégek támogatják

2024. szeptember 27. 08:45 - Pro Blogger

appleaieu.png

Az Apple nemrégiben hivatalosan is elutasította az Európai Unió által javasolt új AI-megállapodást, amelyet olyan nagy technológiai cégek, mint az OpenAI és a Google már támogattak.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos szabályozási keretrendszer célja, hogy egységesítse a technológia fejlesztését és használatát, különös tekintettel az átláthatóságra, etikára és adatvédelemre. Az Apple azonban úgy véli, hogy az EU által előterjesztett szabályozás túlságosan korlátozó lenne.

Miért mondott nemet az Apple?
Az Apple hosszú ideje kiáll az adatvédelem és a felhasználói biztonság fontossága mellett és gyakran alkalmaz egyedi megoldásokat a technológiai innováció során. Az új EU-s szabályozási javaslatokkal szemben az Apple úgy érzi, hogy azok akadályoznák az AI fejlesztésében rejlő lehetőségek kiaknázását. A cég szerint az ilyen szabályozások túlságosan szigorúak lennének és jelentősen korlátoznák a vállalat innovációs szabadságát, különösen az olyan területeken, mint a mesterséges intelligencia.

Az Apple aggodalma abból fakad, hogy a szigorúbb szabályozás hátráltathatja a vállalat saját mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseit és megnehezítheti az új technológiák bevezetését, amelyek nagyban támaszkodnak az adatok biztonságos és hatékony felhasználására.

Az EU új AI-megállapodása – Mi is ez pontosan?
Az EU által javasolt mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozás célja, hogy biztosítsa a mesterséges intelligencia fejlesztésének és használatának átláthatóságát, etikusságát és biztonságát. A tervezetben az szerepel, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseket szigorúbb szabályokkal kell ellátni annak érdekében, hogy minimalizálják az esetleges társadalmi és etikai kockázatokat.

A szabályozás előírná a vállalatok számára az adatgyűjtés és -tárolás módját, valamint meghatározná, hogy milyen adatokat használhatnak fel a mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztése során. Ez egyben a felhasználók adatainak védelmére is kiterjedne, valamint biztosítaná, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek ne károsítsák a társadalmat.

A mesterséges intelligencia jövője és az Apple álláspontja
Az Apple nem először kerül szembe az EU szabályozási törekvéseivel. A cég folyamatosan hangsúlyozza, hogy fontosnak tartja a felhasználói adatok védelmét és a technológiai fejlődést, de ezeknek összhangban kell lenniük a felhasználók érdekeivel és jogaival. Az Apple szerint a mesterséges intelligencia területén a túlzott szabályozás gátolhatja az innovációt, és ez hosszú távon akár hátrányos is lehet a technológia fejlődésére nézve.

Bár az Apple nem támogatta az EU új AI-paktumát, sok más technológiai vállalat, köztük a Google és az OpenAI már jelezte támogatását. Ezek a cégek úgy vélik, hogy az egységes szabályozási keretrendszer segíthetne a mesterséges intelligencia felelősségteljes és biztonságos fejlesztésében és alkalmazásában, miközben védelmet nyújt a felhasználói adatok számára.

Az EU továbbra is erősen törekszik arra, hogy szabályozza a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseket, különösen az etikai és adatvédelmi kérdésekben. Az Apple azonban úgy tűnik, inkább a saját szabályozásainak megtartására törekszik, amelyek összhangban vannak a vállalat innovációs irányelveivel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apple.blog.hu/api/trackback/id/tr9218500828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása