Apple Blog

Alma minden napra

RCS az iOS 18-ban: amit az Apple új üzenetküldési rendszeréről tudnod kell

2024. szeptember 18. 09:02 - Pro Blogger

rcs.jpg

Az iOS 18 megjelenésével az Apple végre bevezette a Rich Communication Services (RCS) támogatását, amely teljesen megújítja az Android-felhasználókkal való üzenetküldést. Az RCS bevezetése meglepetés volt, mivel az Apple évekig ellenállt a Google nyomásának, hogy bevezesse ezt az üzenetküldési szabványt. 2023 novemberében jelentették be, hogy végül integrálják az RCS-t, így a nem iMessage-es üzenetek mostantól sokkal modernebb megoldást kapnak.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, mi az RCS, hogyan használhatod Apple-eszközökön, milyen előnyei vannak és miért éppen most döntött úgy az Apple, hogy bevezeti ezt a rendszert.

Mi az RCS?
Az RCS (Rich Communication Services) a GSM Szövetség által kifejlesztett kommunikációs protokoll, amelynek bevezetését a Google támogatta. Ez a protokoll lehetővé teszi, hogy szöveges üzeneteket, képeket és videókat küldj más eszközökre, amikor az iMessage nem érhető el. Az RCS az SMS és MMS szabványokat váltja fel és olyan funkciókat kínál, mint a valós idejű gépelésjelzés, magasabb felbontású képek és videók küldése, valamint nagyobb fájlok megosztása.

Az RCS egyik legnagyobb előnye, hogy a hagyományos SMS és MMS hálózati korlátait átlépi és interneten, Wi-Fi-n keresztül is működik, így nem szükséges mobilhálózat hozzá.

Funkciói
Az RCS számos olyan funkcióval bír, amelyek eddig csak az iMessage vagy más modern chatalkalmazásokban voltak elérhetők. Néhány főbb funkció:

  • Magasabb felbontású fotók és videók küldése
  • Nagyobb fájlméretek támogatása
  • Hangüzenetek küldése
  • Keresztplatformos emoji reakciók szöveges üzenetekre
  • Valós idejű gépelési jelzők
  • Olvasási visszaigazolások
  • Üzenetek küldése Wi-Fi vagy mobilhálózaton keresztül, költség nélkül Wi-Fi esetén
  • Jobb csoportos beszélgetések: lehetőség új emberek hozzáadására és eltávolítására, valamint a csevegések elnevezésére


RCS és iMessage
Fontos megjegyezni, hogy az RCS nem váltja le az iMessage-t. Az iPhone és más Apple eszközök közötti beszélgetések továbbra is iMessage-ként működnek. Az RCS csak akkor lép érvénybe, ha Android felhasználóval beszélgetsz, vagy ha kikapcsolod az iMessage-t.

Az RCS az Android-felhasználókkal való üzenetváltás során biztosítja, hogy az üzenetküldés gördülékenyebb legyen. Csoportos beszélgetésekben például megszűnnek azok a korlátok, amelyek eddig gondot okoztak a képek és videók küldésekor.

Mi változik az iPhone felhasználók számára?
Az RCS-támogatás megjelenésével az iPhone és Android közötti üzenetváltások sokkal gördülékenyebbé válnak. A csoportos beszélgetések kevésbé lesznek problémásak és a fotó- és videóméret korlátai eltűnnek. Az Android-felhasználók mostantól jobban érteni fogják a reakcióidat, mivel az RCS bevezetésével az emoji visszajelzések Androidon is megjelennek.

Egyik legfontosabb előnye, hogy a szöveges üzenetküldés megbízhatósága javulni fog, így nem kell többé aggódnod a fájlok küldése vagy az üzenetek elérhetősége miatt, ha Android-felhasználóval beszélgetsz.

Mi a helyzet az Androiddal?
Az Android-felhasználók már évek óta élvezhetik az RCS előnyeit, mivel a Google és a Samsung már korábban bevezette ezt a funkciót. Minden nagyobb amerikai szolgáltatónál elérhető, így ha egy beszélgetés résztvevője olyan szolgáltatónál van, amely támogatja az RCS-t, az üzenetek automatikusan ezen a rendszeren keresztül mennek át. Ha a másik fél szolgáltatója nem támogatja, akkor az SMS/MMS szabványra esik vissza az üzenetküldés.

Zöld buborékok vs. kék buborékok
Az Apple továbbra is különböző színű buborékokkal jelzi, hogy milyen üzenetküldési rendszerben vagy. Az iMessage üzenetek kék buborékkal, míg az RCS-üzenetek (akárcsak az SMS/MMS) zöld buborékkal jelennek meg. Az SMS és MMS nem tűnik el, hanem továbbra is elérhető lesz ott, ahol az RCS nem működik.

Titkosítás
Az egyik fontos különbség az RCS és az iMessage között a titkosítás. Míg az iMessage beszélgetések teljes mértékben titkosítva vannak, az RCS üzenetek jelenleg nincsenek titkosítva az iPhone és Android felhasználók közötti beszélgetésekben. Az Apple a GSM Szövetség által létrehozott RCS Universal Profile-t integrálta, nem pedig a Google saját verzióját, így az iPhone-Android közötti beszélgetések titkosítatlanok maradnak, amíg az Apple és a GSM Szövetség nem fejleszti tovább az RCS-t.

Miért most?
Az Apple évekig ellenállt az RCS bevezetésének, de 2024-ben mégis megtörtént. Bár a pontos okok nem teljesen világosak, valószínű, hogy jogi és szabályozási kérdések állnak a háttérben. Az Európai Unióban például olyan törvények készülnek, amelyek az iMessage megnyitását követelik más platformok felé, így az RCS bevezetésével az Apple bizonyítja hajlandóságát a nyitottabb kommunikációs szabványok iránt.

Az Apple nagy lépést tett afelé, hogy az iPhone és Android közötti üzenetváltás kevésbé legyen frusztráló és közelebb hozta a két platform közötti funkcionális paritást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apple.blog.hu/api/trackback/id/tr3418494028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása