Apple Blog

Alma minden napra

Az iPhone 16 Pro és Pro Max iránti kereslet elmarad a várakozásoktól

2024. szeptember 16. 10:12 - Pro Blogger

i16promodels.jpg

Az Apple legfrissebb adatai és piaci elemzései szerint az iPhone 16 Pro és a Pro Max modellek iránti kereslet jelentősen elmarad a cég korábbi várakozásaitól. Az új modellek szeptemberi bemutatkozása ellenére az első hétvégi eladási adatok aggodalomra adnak okot.

Az iPhone 16 Pro esetében 27%-os csökkenés tapasztalható az előző év azonos időszakához képest, míg a Pro Max modell 16%-kal kevesebb előrendelést könyvelhetett el.

Az elemzések szerint a csökkenő kereslet mögött több tényező is állhat:

  • A prémium modellek árának emelkedése
    Az Apple prémium modelljei, különösen a Pro Max esetében, az árak jelentős növekedést mutatnak. A 1 TB-os modell ára közel 800 000 forint körül mozog, ami sok felhasználót eltántoríthat az azonnali vásárlástól, különösen a gazdasági bizonytalanságok közepette.
  • Túl kevés vonzó újítás
    Bár az iPhone 16 Pro és Pro Max új, fejlett technológiákat kínál, mint például a tetraprizmás teleobjektív és a továbbfejlesztett kamera rendszerek, úgy tűnik, hogy a felhasználók egy része nem találja elegendőnek ezeket a változásokat ahhoz, hogy megérje frissíteni az előző generációs eszközökről. Az iPhone 15 Pro és a 16 Pro közötti különbségek sokak számára kevésbé jelentősek, így kevesebb motiváció van az új készülékek beszerzésére.
  • Az alapmodellek sikere
    Az elemzésekből kiderül, hogy míg a Pro modellek iránti kereslet visszaesett, addig az iPhone 16 és a 16 Plus modellek meglepően jól teljesítenek. A 16 Plus előrendelései 48%-kal nőttek, az alapmodellé pedig 10%-os növekedést mutat az előző évhez képest. Ez arra utal, hogy a vásárlók egyre inkább az olcsóbb, de mégis nagy teljesítményt nyújtó modellek felé fordulnak.

Mi várható a jövőben?
Az Apple számára most az a kihívás, hogy hogyan növelje a prémium kategóriás modellek vonzerejét, miközben a piaci trendek egyre inkább az olcsóbb, nagyobb kijelzőjű modellek felé mutatnak. Az új Apple Intelligence funkciók és a mesterséges intelligencia által vezérelt fejlesztések még nagyobb szerepet kaphatnak a marketingben, de kérdéses, hogy ezek elegendőek lesznek-e a kereslet növeléséhez.

Bár az Apple továbbra is a világ egyik vezető okostelefon-gyártója, a csökkenő kereslet a Pro modellek iránt arra utal, hogy a fogyasztói igények változnak és az új technológiai innovációk iránti vágy már nem elég a magas árak igazolásához. A következő hónapokban az Apple-nek valószínűleg új stratégiákat kell kidolgoznia a prémium szegmens megerősítése érdekében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apple.blog.hu/api/trackback/id/tr3618492804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása