Apple Blog

Alma minden napra

Az Apple karbonsemleges kezdeményezései: Valódi elkötelezettség vagy csak a zöld hullám lovaglása?

2023. szeptember 29. 11:19 - Pro Blogger

carbonneutral.jpg

Az Apple nem csak a technológiai innovációk terén kíván élen járni, hanem a fenntarthatóság területén is. A vállalat nemrégiben bemutatta zöld kezdeményezéseit, amelyek középpontjában a karbonsemleges termékek és a megújuló energiaforrások állnak. De vajon ezek a lépések elegendőek a környezeti lábnyom csökkentéséhez, vagy csak a fogyasztók zöld tudatosságának meglovagolása céljából születtek?

Az Apple a legutóbbi eseménye során egy videót is közzétett, amelyben a vállalat vezérigazgatója Tim Cook és kollégái az anyatermészettel (az Oscar-díjas színésznő Octavia Spencerrel) találkoznak az Apple Parkban. A videóban bemutatják, hogyan igyekeznek meggyőzni az anyatermészetet vállalatuk környezetbarát kezdeményezéseiről, amelyek között szerepelnek az új, karbonsemleges okosórák is.

Az Apple Watch Series 9 és az Ultra 2 az első termékek, amelyek a karbonsemleges jelölést viselik, de csak bizonyos tok- és szíjanyagok választása esetén. A vállalat célja, hogy 2030-ra minden eladott eszköz nettó nulla klímahatással rendelkezzen. Azonban a kritikusok - mint például a Greenpeace - szerint az Applenek jobban oda kellene figyelnie globális karbonlábnyomára és nem csak a termékei életciklusának karbonsemlegességére koncentrálni.

A vállalat elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ra dekarbonizálja beszállítói láncát, és már 300 beszállító is csatlakozott a tiszta energia használatához. Az Apple a beszállítókat is bátorítja, hogy vegyenek részt a Supplier Clean Energy Programban, amelynek célja, hogy minden beszállítót 100% megújuló elektromos energiával lásson el. Azonban ezek még mindig csak célok és nem a realitás.

A Greenpeace szerint a legnagyobb karbonkibocsátás az elektronikai iparban az alkatrészek és eszközök gyártásához szükséges elektromos energia beszerzéséből származik. Az Apple fő beszállítói, mint a Foxconn és a Samsung Electronics, túl lassan váltanak megújuló energiaforrásokra.

A Fairphone, egy holland társadalmi kezdeményezés másik utat választott: etikus gyakorlatokra és a munkavállalók és bányászok életkörülményeinek javítására összpontosít. A Fairphone nem szeretné, ha minden évben új vagy frissített telefont vásárolnál, inkább javasolja, hogy javítsd meg a meglévőt, ha probléma merül fel. A Fairphone 5 moduláris kialakítása lehetővé teszi az egyszerű javíthatóságot: az akkumulátor eltávolítható, míg a kamera modulok, az USB-C port, a test és a hangszórók mind egyedi alkatrészek és cserélhetőek.

Az Apple zöld kezdeményezései jelentős lépések a fenntarthatóság felé, de a vállalat agresszív termékbevezetési ciklusa kétségeket vet fel a vállalat valódi elkötelezettségét illetően. Ha az Apple valóban prioritást adna a környezetnek, lehet, hogy bátorítaná a készülékek hosszabb távú használatát és megfontolná a termékverziók közötti időtartamok növelését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apple.blog.hu/api/trackback/id/tr7018222519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása